Zweedse 'feministische' regering met hijab in Iran

Zweedse 'feministische' regering met hijab in Iran

Amper een week na de foto van de Zweedse vicepremier omringd door allemaal vrouwen, paradeert diezelfde Zweedse feministische regering met hoofddoek voor President Rouhani tijdens een officieel bezoek aan Iran. 

Foto : Een aantal Zweedse 'feministische' ministers tonen hoe consequent ze zijn. Copyright: Darya Safai

 

Het getuigt van een openlijke acceptatie van de discriminerende wetgeving ten opzichte van vrouwen in de Islamitische Republiek van Iran en van veel hypocrisie, en zelfs cynisme, door de strijd van de Iraanse vrouwen te negeren uit 'respect en verdraagzaamheid' voor een dictatuur die de sharia hanteert.

En dit terwijl in de straten van Teheran dagelijks duizenden Iraanse vrouwen worden gearresteerd en ondervraagd door de zedenpolitie (zoals getoond wordt in onderstaand filmpje worden die vrouwen bij zo'n arrestatie agressief behandeld en geïntimideerd), alleen omdat ze hun hijab niet bedekkend genoeg dragen. (volgens cijfers van het Ministerie van Binnenlandse Zaken van de Islamitische Republiek van Iran worden er dagelijks meer dan 3000 gerechtelijke dossiers geopend door de politie tegen vrouwen die hun hijab niet correct dragen).

Zie ook deze video over de arrestatie van vrouwen die zelf willen kiezen of ze een hijab dragen in Iran.

Men vergeet blijkbaar dat de Iraanse vrouwen al 38 jaar vechten tegen de discriminerende wetten die hen na de Revolutie door het religieuze dictatoriale regime werden opgelegd.

Nog cynischer is de uitbreiding van discriminatie en onderdrukkende maatregelen naar vrije Europese vrouwen, alleen maar om de ayatollah's te plezieren en zakelijke contracten binnen te rijven.

Het is trouwens niet de eerste keer dat Rohani zijn slag thuishaalt. Eerder liet hij in Italië al kunstwerken bedekken die aanstootgevend zouden zijn. Een gepland bezoek aan Oostenrijk gelastte hij op het laatste nippertje af, omdat de Oostenrijkse regering niet kon garanderen dat er geen protest zou plaatsvinden, zo beweert Ali Larijani, de voorzitter van het parlement van de Islamitische Republiek van Iran.

Volgende foto's: ter vergelijking, op bezoek in Saoedi-Arabië, resp. Ursula von der Leyen, de Duitse defensieminister, de Deense kroonprinses Mary, en Michelle Obama, presidentsvrouw.

           

 

Hoofddoeken, kunstwerken, een betogingsverbod: het zijn geen grote politieke issues, maar ze raken wel aan de kern van onze beschaving en de fundamentele rechten van de mens. Het idee dat de onderdrukking van vrouwen een 'cultureel gegeven' zou zijn, sterkt de fundamentalistische islamisten alleen maar in hun overtuiging. Zelfs hier, in West-Europa, wordt de religieuze, extremistische wereldvisie van de ayatollah's, de taliban en IS indirect gerespecteerd, evenzeer om economische en politieke redenen als vanuit een misplaatst multiculturalisme. We sluiten compromissen met een monsterlijke ideologie, even vernietigend en dictatoriaal als apartheid, het nazisme en het communisme. Waardoor dat ideeëngoed ook hier steeds meer voet aan de grond krijgt, met alle verschrikkelijke gevolgen van dien, zoals we ook in België hebben kunnen ervaren.

Darya Safai, is een Vlaamse vrouwenrechtenmilitant van Iraanse herkomst

De opinie uitgedrukt in dit artikel is enkel deze van de auteur. We waarderen alle opbouwende kritiek en suggesties. Reageer, op onze Facebook-pagina, of stuur ons een bericht met uw bemerkingen, extra feiten en uw voorstellen.

Vond u dit een goed artikel? Misschien wilt u ons dan ook steunen? Dat kan redactioneelfinancieel of organisatorisch!