Zullen we Zaventem dan maar sluiten

Zullen we Zaventem dan maar sluiten

‘3 uur wachten en dan nog zonder onze bagage naar huis…’ Het was een veelgehoorde klacht woensdag op de luchthaven van Zaventem, waar na de heropstart van de activiteiten na de terroristische aanslagen van 22 maart, reizigers voor de derde maal op minder dan 30 dagen tijd op een staking werden getrakteerd. Na de luchtverkleersleiders en de politievakbonden, was het nu dus de beurt aan de bagage-afhandelaars.

Het VRT-nieuws liet – traditiegetrouw – enkel vakbondsvertegenwoordigers aan het woord. Hun boodschap resulteerde – hoe kon het anders  – in de bekende draaiorgeldeun van kommer en kwel over de werkomstandigheden: ‘We hebben enorme inspanningen geleverd, de bazen appreciëren dat niet, we worden niet correct betaald en we kunnen de werkdruk niet langer aan. Onze mensen waren het beu en zijn spontaan in staking gegaan.’

De openbare omroep vond het niet nodig een vertegenwoordiger van Aviapartner aan het woord te laten, ook dat is niets nieuws. Zowel in de verschillende nieuwsbulletins als in het duidingsmagazine Canvas, werden volop vakbondsvertegenwoordigers voor de camera gehaald. Van een wederwoord van Aviapartner was geen sprake.

In de kranten La Libre Belgique en Le Soir komt Aviapartner-CEO Laurent Levaux wel aan het woord:

"We kunnen rekenen op moedig personeel dat tijdens de sluiting van de luchthaven erg hard heeft gewerkt. Natuurlijk zitten we middenin de sociale verkiezingen… En in een klimaat waarin de socialistische vakbonden zeggen dat ze overal willen staken. Men wil de regering treffen en dus gijzelt men een luchthaven. Men start een wilde staking, iets wat in vele landen verboden is, en men blokkeert urenlang de reizigers.’"

Vele van die reizigers hebben genoeg van Zaventem. ‘Volgende keer Amsterdam, ik doe het gewoon niet meer,’ zegt Peggy Lambrechts, die vanuit New York naar Brussel reisde, in het Journaal.

Ook op de sociale media vraagt men zich af waar de vakbonden mee bezig zijn.

Op het congres van de ondernemersorganisatie Voka haalde ook voorzitter Paul Kumpen scherp uit naar de vakbonden:

"Gaan jullie blijven kiezen voor het wapen van de politieke stakingen en op die manier bedrijven gijzelen en onze internationale reputatie schaden? Of willen jullie investeren in nieuwe vormen van sociaal overleg, en kiezen jullie voor werk voor de mensen en voor nieuwe vormen van werkbaar werk?’ (...) De stakingsactie woensdag op Brussels Airport bewijst dat de bonden zich onverantwoord gedragen,".

Dit artikel werd eerder al gepubliceed op Express.be

De opinie uitgedrukt in dit artikel is enkel deze van de auteur. We waarderen alle opbouwende kritiek en suggesties. Stuur ons gerust een e-mail met uw bemerkingen, extra feiten en uw voorstellen.

Vond u dit een goed artikel? Kijk dan misschien eens hoe u ons kan steunen, financieel, redactioneel of organisatorisch!