Wereldkampioene gekidnapt voor tribalisme

Wereldkampioene gekidnapt voor tribalisme

Thiam is zonder de minste twijfel één van onze knapste atletes. Zevenkamp is één van de meest veeleisende sportieve disciplines. Daarnaast studeert ze geografie aan de ULg. Maar vooral: nergens vond ik één citaat van Thiam waarin zij zich als een moslima ziet.

De oorspronkelijke tweet en de reacties daarop vindt u hier.

Koppelen van huidskleur aan religie is ruimdenkend als het van Youssef Kobo komt (in het echt Youssef Ariouaghel). Maar als het van Sam Van Rooy komt, dan is het racisme. Wat ben ik die groezelige, hypocriete denkwereld toch moe.

Om het kort te stellen. Het koppelen van huidskleur aan religie, is nog wel gebeurd in de geschiedenis. De Ku Klux Klan ('KKK') is er een voorbeeld van. Op zekere manier het nazisme ook, maar de nazi’s vonden iederéén Untermenschen, tenminste alle niet-Germanen, en Hitler was een atheïst. Dus daar is het minder duidelijk afgelijnd, hoewel ze religie wel met ras mixten in hun jodenhaat. Maar het is zeker wél duidelijk afgelijnd in de KKK.

Maar niet alleen begeeft hij zich op glad ijs door Thiam op te eisen als symbool voor de islam. Ik zou haar eerst vragen of ze wel met de islam geassocieerd wil worden. Bovendien maakt men van islam alles wat niet blank is.

Zo suggereert Ariouaghel dus dat blanken anti-islam zijn en omgekeerd. En dat klopt niet. Er zijn ook zwarten anti-islam, er zijn ook blanken die islam-kritisch zijn, maar niet anti-islam, er zijn zelfs blanken die islamitisch zijn, denken we maar aan Erdogan.

Bovendien is dit het soort van sectair en veralgemenend denken dat aan de basis ligt van rassenhaat en is het niet de manier om om te gaan met islamkritiek.

En tenslotte is er nog een denkfout in de tweet van Kobo/Ariouaghel. Islamkritiek is immers niet 'moslims in een slecht daglicht stellen'. Anders zijn moslims niet meer dan de islam, en in dat geval zijn er geen studies meer nodig om het gedrag van de moslims te bestuderen, want dan heb je aan de koran genoeg. Dat blijkt nu al voor een verontrustend grote groep moslims te kloppen, blijkens de studies van Koopmans en Van San, of de boeken en artikels van Eddy Daniels (zoals ‘De Kwestie M. Een gekidnapte religie’) en hier op De Bron. Maar dat geldt dus absoluut niet voor ELKE moslim.

Daarover kwam dit weekend nog een tweet van moraalfilosoof Patrick Loobuyck, die liet weten dat er een beweging van progressieve moslims BEGINT te ontstaan. Deze jonge stroming noemt men dan soms democratische moslims. Dat bevestigt dus opnieuw het overhellende gewicht naar de kant van de zeer conservatieve islam, wat reeds door Koopmans werd blootgelegd. Dat werd hem door onder andere Els Keytsman niet in dank afgenomen.

Maar het wil ook zeggen dat er wél mogelijkheid zou kunnen bestaan om de islam te moderniseren. Het zal dan nog steeds niet mijn religie zijn, maar ze zou misschien wat meer aangepast kunnen zijn aan het Westen. In die zin was Loobuycks tweet hoopgevend.

En ook in die zin is de tweet van Ariouaghel van een verbijsterende dwaasheid. Een éénzinnige tweet waarover je een essay kunt schrijven dat de bodemloze dwaasheid van de inhoud van de tweet beschrijft. We zullen het een prestatie noemen.

Ik vind het van mijn kant een prestatie dat ik het hierbij al laat.

Bart De Meulenaer, zelfstandige, N-VA gemeenteraadslid Roeselare

De opinie uitgedrukt in dit artikel is enkel deze van de auteur. We waarderen alle opbouwende kritiek en suggesties. Reageer, op onze Facebook-pagina, of stuur ons een bericht met uw bemerkingen, extra feiten en uw voorstellen.

Vond u dit een goed artikel? Misschien wilt u ons dan ook steunen? Dat kan redactioneel, financieel of organisatorisch!