Vlaamse spaarbereidheid op absoluut dieptepunt

Vlaamse spaarbereidheid op absoluut dieptepunt

You voted 'up'.

De spaarbereidheid van de Vlaming heeft de voorbije een duidelijke daling gekend, maar blijft nog altijd op een hoger niveau dan in Wallonië en Brussel. Dat blijkt uit een rapport van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR), gebaseerd op cijfers van drie jaar geleden.

Vastgesteld werd dat Vlamingen 15 procent van hun inkomen op een spaarrekening plaatsen of investeren in andere financiële producten en vastgoed. Daarmee bereikt Vlaanderen het laagste spaarniveau uit de geschiedenis, maar dat cijfer ligt nog altijd gevoelig hoger dan in Brussel (9,5 procent) of Wallonië (8,6 procent).

Het was al langer duidelijk dat in België de voorbije jaren minder wordt gespaard dan in het verleden. Daarbij moet volgens de krant De Tijd vooral worden gewezen naar de sterke vermindering van het inkomen uit vermogen, een gevolg van de historisch lage rente. Spaargelden zijn immers meer afkomstig uit inkomens die voortvloeien uit vermogen dan uit arbeid.

Vooral de Vlamingen zouden de voorbije jaren verantwoordelijk zijn voor de daling. Walen en Brusselaars zouden ongeveer een even groot deel van hun inkomen blijven sparen. Dat verschil kan worden verklaard door het feit dat Vlamingen over een groter vermogen beschikken dan Walen of Brusselaars en door de rentedaling dan ook het zwaarst worden getroffen.

Het feit dat de Vlaming een grote ruimte heeft om te sparen, is te danken aan een hoger inkomen. De gemiddelde inwoner van Vlaanderen bleek drie jaar geleden over een gemiddeld inkomen van 19.939 euro te kunnen beschikken. Dat is 17 procent meer dan in Wallonië en Brussel.

Dit artikel verscheen eerder op express.be (hier)

Marc Horckmans

Reageer, op onze Facebook-pagina, of stuur ons een bericht met uw bemerkingen, extra feiten en uw voorstellen. De opinie uitgedrukt in dit artikel is enkel deze van de auteur. We waarderen alle opbouwende kritiek en suggesties.
Vond u dit een goed artikel? Misschien wilt u ons dan ook steunen? Dat kan redactioneelfinancieel of organisatorisch!