Unia ontmaskert zich weer als racistisch

Unia ontmaskert zich weer als racistisch

Unia is er als de kippen bij om ‘een dossier te openen’ als er uitingen van Vlaams racisme op internet circuleren. Op salafistische uitingen die soms veel en veel erger zijn, reageert het nauwelijks.

Het was voorspelbaar, zo voorspelbaar als dat morgen de zon zal opgaan: pas was een Belgische jongen van Turkse afkomst geïdentificeerd als slachtoffer bij de aanval op de discotheek in Istanboel op Oudejaarsnacht, of een aantal idioten – ik weet bij benadering niet hoeveel – postten dat hij geen Belg is enzovoort. Laten we wel wezen, de pers lokte dat uit door over ‘een Belg’ te spreken, er was niets fout aan de bijkomende vermelding ‘van Turkse afkomst’. Belg zijn is een nationaliteit en geen etnische kwalificatie. Maar de pers kreeg dan ook wat hij zocht, en kon op de snaren tokkelen die hem zo lief zijn: die van het ‘Vlaamse racisme’. Dat was plots wel etnisch, maar dat mocht, want het was weer tegen Vlamingen gericht.

Je wordt daar zo moe van en natuurlijk mengde Unia zich in het debat. En niet eens ten onrechte, haatboodschappen en racistische uithalen en oproepen tot geweld dienen uiteraard bestreden te worden. In beide richtingen. Maar dan valt de eenzijdigheid van Unia meteen op: er worden ‘dossiers geopend’. Merkwaardig genoeg steeds tegen diezelfde groep vaak oerdomme en hardnekkige racisten, waarschijnlijk slechts een handvol. Niet tegen de vele salafistische oproepen tot geweld en discriminatie. Zo circuleerden er triomfantelijke juichkreten dat de slachtoffers van Istanboel hun verdiende loon hadden gekregen, want zij vierden een heidens feest in een heidense tempel vol zedenverwildering. Soms breekt dat eens door de algemene en censurerende verblinding heen.

Elif Shafak, een schrijfster van Turkse afkomst die in haar thuisland vervolgd werd wegens belediging van de ‘Turksheid’, in De Standaard 6/1/2017, niet op een redactionele maar op een opiniepagina: “Zelfs het bloedbad in Reina kon de stem van de haat niet doen zwijgen. Islamistische commentatoren verklaarden op de televisie: ‘Wij zijn tegen Nieuwjaar. Wij zijn tegen alcohol en feesten. Wie die plaatsen wil opblazen, mag dat zeker doen.’ Het wonderlijke is dat er zelden maatregelen worden genomen tegen de religieuze en nationalistische haatpredikers, in een land waar iedereen die kritiek op de regering publiceert, voor de rechter kan worden gesleept."

Sylvain Ephimenco in Trouw 07/01/2017, op basis van gegevens verzameld door Nederlands PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch. Hij citeert ene Massin Azul: "Ga dood, je zet ons voor schut. Wat doe je in een discotheek in Turkije?"  Yassine Mounfarid over één van de slachtoffers: "Wat doet zij uberhoud (sic) in een disco een kaffer feest te vieren? Eigen schuld, dikke bult". Reactie van Marcouch: "Walgelijk zoals deze idioten reageren op slachtoffers van de aanslag in Istanbul. Zouden zij weten dat zij hiermee de helpers van de Satan zijn?" Nazmiye Oral, Nederlands-Turkse schrijfster en actrice: "Gigantisch veel Turken reageren op deze manier op Turkse twitter (...) het is godgeklaagd."

Miijn vraag nu: is daarrond door Unia ‘een dossier geopend’ om na te gaan of dit ook bij ons gebeurt? Ik wed van niet. Unia valt slechts één soort racisten aan. Althans, dat is mijn indruk. Zou ik er ver naast zitten?

Eddy Daniels

De opinie uitgedrukt in dit artikel is enkel deze van de auteur. We waarderen alle opbouwende kritiek en suggesties. Reageer, op onze Facebook-pagina, of stuur ons een  bericht met uw bemerkingen, extra feiten en uw voorstellen.

Vond u dit een goed artikel? Misschien wilt u ons dan ook steunen? Dat kan redactioneel, financieel of organisatorisch!