Telenet schopt rechts tegen de schenen

Telenet schopt rechts tegen de schenen

Telenet heeft het nieuwe onafhankelijke nieuwsmedium Sceptr op de zwarte lijst gezet, door het voorbarig te vergelijken met Breitbart. Dit is niet zozeer een uiting van intolerantie, maar wel één van domheid.

Telenet heeft SCEPTR op de zwarte lijst gezet van sites waar geen Google Adwords-advertenties voor Telenet mogen verschijnen, aldus De Morgen. Dat Sceptr "een Vlaamse versie van Breitbart" zou zijn, is vooralsnog een niet op feiten gestaafde bewering. Vandaag verscheen nota bene een opiniestuk van sp.a-voorzitter John Crombez op Sceptr.

Mijn commentaar: "Kiezen op welke websites jouw advertenties al dan niet verschijnen, is het prerogatief van elke adverteerder. Er is dus niets mis mee dat Telenet, om welke reden dan ook, een bepaalde website uitsluit nog voor ze die site heeft kunnen beoordelen op de inhoud. Het is echter vrij dom van de woordvoerder van Telenet om, op een vraag van De Morgen over Breitbart, er spontaan en ongevraagd, enthousiast bijna, bij te vertellen dat ook Sceptr op de zwarte lijst staat.

Als zou blijken dat Sceptr geen extreemrechtse, alt-right of wat dan ook website is, maar gewoon een centrumrechtse website, dan schopt Telenet door deze spontane bekentenis iedereen die rechts van het centrum staat tegen de schenen, en loopt Telenet bovendien het risico op oproepen tot boycot die niet alleen een 'fringe' zullen aanspreken, maar iedereen die rechts van het centrum staat en de diversiteit van opinies genegen is. Dit is dus niet zozeer een uiting van intolerantie, maar wel een uiting van domheid van de woordvoerder in kwestie."
Benieuwd wanneer Telenet deze blunder zal rechtzetten of bevestigen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Los van mijn kritiek op Telenet, valt er nog heel wat meer aan te merken op het artikel in De Morgen.

Bijvoorbeeld: Dit artikel gaat vooral over Breitbart, maar in de laatste alinea gaat het over "fake news". Nergens wordt hard gemaakt dat Breitbart "fake news" zou verspreiden. De wijd verspreide kritiek van de laatste weken op Breitbart ging vooral over de associatie met de "alt-right", niet over "fake news".  Dit is ook een fout in de actie van activist Johan van den Broek die aan het begin van het artikel vermeld wordt, en die "fake news" en "extreemrechts" op één hoop gooit. Er werd in de aanloop naar de verkiezingen in de VS ook "fake news" verspreid tegen Trump.

 

Naschrift (11/12):

Inmiddels heeft Telenet zijn standpunt verduidelijkt, bij monde van woordvoerster Isabelle Geeraerts, maar slechts nadat Sceptr hierover expliciet verduidelijking vroeg.  Ik citeer:

Gevraagd om een reactie zei Telenet-woordvoerster Isabelle Geeraerts dat in het belang van de neutraliteit Telenet op geen enkele politiek-ideologische site wil adverteren. 

Laten we even goed tot ons laten doordringen wat hier gebeurd is. Een krant schrijft dat Telenet Sceptr op de zwarte lijst gezet heeft van sites waarop het niet wil adverteren, omdat Telenet alleen op "correcte" sites wil adverteren. Op de eerste reacties hierover via Twitter en Facebook, vindt Telenet het niet nodig te reageren of één en ander recht te zetten. Pas wanneer Sceptr hierover verduidelijking vraagt, zegt de woordvoerster: ah ja, eigenlijk ging het niet om correcte sites hoor, wij adverteren gewoon nooit op politiek-ideologische sites.

Telenet wil zich dus niet associëren met politieke websites, maar vindt het niet nodig spontaan te reageren of te corrigeren wanneer via een krant de indruk gewekt wordt dat Telenet partij kiest door één welbepaalde website op haar zwarte lijst te plaatsen. Opnieuw: niet intolerant, maar dom. En deze keer komt daar nog eens de indruk van hypocrisie bij.

 

Luc Van Braekel, in de VS wonende Vlaamse internaut en opiniemaker.

Deze reactie verscheen eerst op het facebookprofiel van Luc Van Braekel.

De opinie uitgedrukt in dit artikel is enkel deze van de auteur. We waarderen alle opbouwende kritiek en suggesties. Reageer, op onze Facebook-pagina, of stuur ons een bericht met uw bemerkingen, extra feiten en uw voorstellen.

Vond u dit een goed artikel? Misschien wilt u ons dan ook steunen? Dat kan redactioneel, financieel of organisatorisch!