Te slim willen zijn, is niet altijd even goed

Te slim willen zijn, is niet altijd even goed

You voted 'down'.

Wie citaten wil gebruiken, doet er best aan ze juist te gebruiken. Marc Van de Looverbosch moet het Communistisch Manifest dringend eens herlezen. En Herman Van Rompuy moet eigenlijk leren tellen. Het is wellicht wat laat, maar het zou hem wel goed staan.

De Zevende Dag, 25/06. Marc Van de Looverbosch interviewt Herman Van Rompuy. Ze hebben het over het populisme. Van de Looverbosch vergelijkt dit met een citaat uit het beginzinnetje van het Communistisch Manifest van Karl Marx (en Friedrich Engels) uit 1848: ‘Spoken waren door Europa, heeft hij ooit geschreven, denk ik’. Geen probleem, ware het niet dat hij daar tussen neus en lippen op laat volgen: ‘Hij bedoelde daarmee het kapitalisme’. En dat is natuurlijk een blunder van formaat, want de tekst van de eerste paragraaf luidt:

Een spook waart door Europa – het spook van het communisme. Alle machten van het oude Europa hebben zich tot een heilige drijfjacht tegen dit spook verbonden, de paus en de tsaar, Metternich en Guizot, Franse radicalen en Duitse politiemannen.’

Verderop in het interview zegt Herman Van Rompuy dat twee derde van de Fransen voor Macron heeft gekozen. Dat is natuurlijk niet zo. In de tweede ronde heeft 66 procent van de 74,6 procent stemmers voor hem gekozen. Dat is net geen vijftig procent van alle Fransen.

Zijn dergelijke vergissingen erg? Je belandt niet voor een vuurpeloton ervoor, maar het is wel erg dat vakmensen zich dergelijke slordigheden permitteren. Een interview (van nog geen negen minuten) bereid je voor. De correcte openingszin van Marx vind je na ongeveer één minuut via Wikipedia. Het percentage van Macron zou men best uit zijn hoofd kennen, want de waarheid is natuurlijk dat het mandaat niet zo ruim was, en dat er behoorlijk wat scepsis bestond. Ook een gewezen Europees president kan zijn wensen beter niet voor werkelijkheid nemen, zeker niet als daar creatieve rekenkunde voor nodig is.

Het maken van dergelijke fouten is geen halsmisdrijf, het is wel een uiting van gebrek aan professionaliteit. Gerard De Beuckelaer klaagde dit al vier jaar geleden al aan op De Bron (17/07) toen hij erop wees dat Wouter Beke von Clausewitz citeerde op een manier die nergens op sloeg. Het blijkt niets geholpen te hebben, en dat viel te verwachten: de neiging om slim te zijn haalt het gemakkelijk op professionele ernst. Spijtig, maar dat soort fouten maken we allemaal (ik had in de ontwerptekst van dit stuk Clausewitz verkeerd gespeld, tot een redactionele correctie me daar attent op maakte).. Daarom: uitkijken geblazen.

Eddy Daniels

De opinie uitgedrukt in dit artikel is enkel deze van de auteur. We waarderen alle opbouwende kritiek en suggesties. Reageer, op onze Facebook-pagina, of stuur ons een  bericht met uw bemerkingen, extra feiten en uw voorstellen.

Vond u dit een goed artikel? Misschien wilt u ons dan ook steunen? Dat kan redactioneel, financieel of organisatorisch!