'The Spanish state has lost'

'The Spanish state has lost'

 

Hieronder enkele citaten. Zie ook onze analyse.

Rajoy: "There was no independence referendum in Catalonia today"

The Guardian - Editorial: "the Spanish state has lost"

Hendrik Vos: "Op alle fronten een falend beleid van de Spaanse regering"  en "Ik denk dat vele leden van Europese Volkspartij zich ongemakkelijk voelen bij de ontwikkelingen in Catalonië en Spanje", 

Jeremy Corbyn‏ @jeremycorbyn: "Police violence against citizens in #Catalonia is shocking. The Spanish government must act to end it now."

Geert Noels‏@GeertNoels: "Als de EU het geweld in Barcelona niet durft veroordelen, holt het een belangrijk deel van haar bestaansreden uit: vrede en democratie."

Dries (@draaimeulen): "Spanje is momenteel een vent die zijn vrouw slaat uit angst dat ze hem gaat verlaten."

Alyn Smith MEP‏  @AlynSmithMEP: "EU has very limited powers to intervene but simply cannot be silent. I’ll be raising #CatalanReferendum in Strasbourg Parliament this week."

Mark Demesmaeker: "Escola Ramon Llull, Stembussen weggevoerd. In een democratie neemt je geen stembussen in beslag! @EU_Commission #CatalanReferendum2017 https://t.co/l17dWgTPL2"

Geert Bourgeois‏  @GeertBourgeois: "Madrid stop the violence, engage in dialogue with the legitimate leadership of peaceful people #referendumCAT"

Charles Michel (@CharlesMichel) 30 september 2017: "Violence can never be the answer! We condemn all forms of violence and reaffirm our call for political dialogue #CatalanReferendum #Spain"

Wouter Beke @wbeke: "Geweld in Catalonië onaanvaardbaar. Partijen zullen samen rond de tafel moeten zitten. Dat is niet gemakkelijk. Maar het is de enige weg."

Rik Torfs‏ @torfsrik  : "Bij elke gewonde die valt, is de onafhankelijkheid van Catalonië minder een vergissing."

Bart Eeckhout, in De Morgen 2/10/2017: "Door de moedwillig brutale en redelijk massale ontplooiing van de politie tegen ongewapende burgers heeft de Spaanse regering de uitslag van het betwiste referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid overbodig gemaakt. Hoeveel Catalanen de 'ja' al dan niet ondersteunen, doet er niet meer toe. Elke matrakslag van de politie heeft de kloof wat meer onoverbrugbaar gemaakt". 

Alexander de Croo : "Dolgedraaid nationalisme langs beide kanten lost niets op en leidt enkel tot de onmogelijkheid om rond de tafel te gaan zitten, terwijl enkel daar stappen vooruit kunnen worden gezet".

Marc Botenga, op solidair.org: "De Spaanse regering zet de grove middelen in om het referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië tegen te houden. Radicaal links maakt zich ernstige zorgen over de fundamentele rechten die geschonden worden. (...) In Spanje zelf vonden in een twintigtal steden manifestaties plaats waarbij de repressieve en antidemocratische aanpak van de Spaanse regering aan de kaak werden gesteld."

Bart Brinckman, in De Standaard 2/10/2017: "Wapenstok slaat schrale hoop op dialoog kapot (...) De Spaanse premier heeft de afgelopen dagen getoond waartoe hij in staat is wanneer hij geen gelijk krijgt. Deze rechtse conservatief heeft tussen zijn democratische Europese collega's niets meer te zoeken, al moeten de Spanjaarden hem zelf afserveren".

Maar de unitaristische basisvoorkeur van De Standaard werd 'eer aangedaan': "De Catalaanse premier misbruikte een eenzijdig referendum als politiek ­actiemiddel." Hoewel: "Misschien was dit alles nodig om iedereen weer bij zijn zinnen te krijgen. De Spaanse overheid moet begrip hebben voor het Catalaanse streven naar meer autonomie of zelfs onafhankelijkheid. De Catalanen moeten beseffen dat separatisme niet op bestelling wordt afgeroepen."

Peter Mijlemans in Het Nieuwsblad: "Hoewel beide partijen schuldig zijn aan provocatie en escalatie, was het de Spaanse regering die zondag "zwaar uit de bocht ging". Met "het blinde geweld" heeft de regering in Madrid 'zichzelf in de voet geschoten'. (...) Alle twijfelaars hebben na de repressie in de Catalaanse straten nu ook een bloedhekel aan het centrale bestuur. Een legitiem referendum - wat dat van gisteren ook door de omstandigheden niet was - zal nu voor Madrid fout aflopen (...) Europa moet nu onmiddellijk beginnen te bemiddelen én de Spaanse regering onder curatele nemen."

Kris VanmarsenilleGazet van Antwerpen 2/10/2017: "Wie de beelden van gisteren ziet, waant zich in een Zuid-Amerikaanse dictatuur in de jaren zeventig. Maar het was wel degelijk Spanje in 2017 (...) Nu heeft Rajoy de Catalaanse separatisten alleen maar sterker gemaakt. Hij heeft (...) de vijandigheid tussen Spanjaarden en Catalanen verder op de spits gedreven. Het gevolg is chaos, want wat kun je bewijzen met de uitslag van een referendum dat in deze wanorde is verlopen? " 

" ... het laffe stilzwijgen dat de Europese leiders nu aan de dag leggen. (....) Dit geweld veroordelen is geen inmenging in de binnenlandse politiek van een land, het is de verdediging van de democratie en van het recht op autonomie binnen een rechtsstaat."

Luc Van der Kelen, in Het Laatste Nieuws: "Wie had durven denken dat ooit in het moderne West-Europa oproerpolitie zou worden afgestuurd op vreedzame mensen, die niets anders deden dan het uitoefenen van hun stemrecht, met vele honderden gewonden tot gevolg in een golf van hysterische agressie zoals die in een modern Europees land sinds de laatste oorlog niet meer is vertoond? ". 

"En waar bleef Europa al die tijd? Oorverdovend was de stilte waarin Juncker, Tusk en andere Europese leiders zich hulden, terwijl in Barcelona hun kernwaarden zonder pardon werden neergeslagen. Alleen Charles Michel gaf gehoor aan het geweten van Europa. Het siert hem."

 Jean Vanempten, in De Tijd geeft een pluim aan onze eerste-minister: "Hij was de eerste Europese regeringsleider die hardop en publiek het geweld van de Spaanse oproerpolitie veroordeelde. In Europese kringen bleef het daarentegen muisstil. Waar zat kanselier Angela Merkel, toch de hoedster van de westerse democratie genoemd? Ze zou met Rajoy gebeld hebben. Maar waarom kon er geen publieke afkeuring vanaf? En waar zat de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker? ". 

En over het optreden van de ordediensten , die "alleen maar de Catalaanse eensgezindheid zal bevorderen en de afkeer tegen Madrid zal doen toenemen". "Het zou best wel eens kunnen dat de Catalaanse crisis als een boemerang terugkomt naar Madrid. En dat Spanje in een diepe politieke crisis verzeilt."

ockhams-scheermes‏ : "De "le bruit des bottes" is in Spanje helemaal terug. Ik verwacht hevig protest bij @groen @sp_a en tonnen verontwaardiging"

Ada Colau Ballano, burgemeester van Barcelona: "It is unacceptable that the police should be thrown against an unarmed population that has mobilized to exercise its right to vote... Mariano Rajoy is a coward."

Zie ook onze analyse.