Le nouveau CD&V op zoek naar warm water

Le nouveau CD&V op zoek naar warm water

Moeten we nu lachen, of huilen wanneer een partij die ooit zoveel regeringen leidde met zo’n voorstellen afkomt? Deze partij besliste dit weekend over de christendemocratische koers voor de komende jaren: “een sterke, solidaire samenleving waarin jij en ik zich kunnen ontplooien”. Praatjes troef dus.

Maar waarom dan zo’n pathetische ‘nieuwigheden’ zoals stemrecht op 16 jaar en een kernuitstap? Over dat laatste, ik leerde mijn oude schoenen niet weg te gooien voor ik er nieuwe had. Maar dat is blijkbaar te eenvoudig voor de CD&V. Want, de combinatie van veel minder gebruik van fossiele brandstoffen en een kernuitstap er bovenop, daarvoor heeft niemand voorlopig al een betaalbaar recept gevonden. Maar blijkbaar begrijpt niet iedereen dat bij een donkere wind- en zonloze winterdag er nog altijd klassieke of nucleaire productie nodig zal zijn, en veel. Meer woorden hoeven we daar niet aan vuil te maken.

Foto: 'Le Nouveau CD&V' geïllustreerd met een beeld uit de VRT reportage over dwang op Vlaamse patiënten om, vlak voor een operatie, te tekenen voor een éénpersoonskamer. En 'toevallig' kregen ze een Franstalig formulier opgedrongen. Niet overal natuurlijk, maar wel symbolisch voor 'le nouveau CD&V'. De Vlaming wordt hier in één beweging 2x genaaid.

 

Aan loze praatjes, daar hadden ze meer dan genoeg van bij de muisgrijze milities van het ACW en de paar resterende landbouwers en middenstanders – die Kris Peeters met zijn beleid hard aan het wegjagen is.

Wat te denken van “een samenleving waar personeel niet valt onder kosten, maar onder sociaal kapitaal.”. Zal dat het probleem oplossen van de te dure energie, de torenhoge loonlasten en de venijnig hoge compliance kosten omwille van de extreem complexe wetgeving in dit land? Zeggen dat het geen kosten meer zijn, doet geen enkele eurocent aan echte kosten verdwijnen. Integendeel, dat zet burgers en politieke kaders op het verkeerde been. Dit is dus erger dan een rookgordijn. Het is een pijnstiller die alleen symptomen bestrijdt, maar die als puntje bij paaltje komt, zelfs niet werkt en niettemin verkocht wordt alsof het een geneesmiddel is.

Stemrecht op 16 jaar is nog zo’n misleiding. Waarschijnlijk zegt de CD&V hier dat de controle op de media door het establishment – dat onze gedrukte pers honderden miljoenen per jaar toespeelt en de VRT nog een pak meer – en door de politiek-correcte fetisjen-tovenaars voldoende groot is, en de reële inspraak van de kiezers voldoende klein opdat een extra toevloed aan nog weinig geïnformeerde slachtoffers totaal niet opweegt tegen wat electorale baten. Plat populisme dus.

En voor wie nog een paar zottigheden wilt kennen, lees dan gerust verder in hun programma (140 p.) of in de samenvatting ervan (beide echter nog niet online, zo hypermodern zijn ze daar) en geniet van de meerwaardebelasting - want al die ondernemers, dat zijn toch maar “zakkenvullers” die geen belastingen betalen, de ‘universele basisbescherming binnen sociale zekerheid’ – alsof men hier door overmacht zo gemakkelijk in armoede terecht kan komen, of van het verbod op nieuwe diesel- en benzinewagens vanaf 2030 en op bedrijfswagens, en ‘aandacht voor minderheden in regeringssamenstelling’. Kortom, we weten al wie zich mag warm lopen. Alvast deze ene partij belooft om ergens een allochtoon als staatssecretaris of zo te benoemen.

Dat de CD&V geen enkele allochtone burgemeester heeft, noch één andere allochtone mandataris met relevante bestuurservaring in de openbare of de private sector, dat is blijkbaar geen bezwaar. Is bestuurlijke competentie nodig in de Wetstraat?

Terzijde, wie de Franstalige media dit weekend volgde, weet dat de CD&V door de aartsconservatieve PS werd voorbijgestoken met een (bescheiden) voorstel voor een minder graaierige politiek: de PS wil weliswaar de cumulmogelijkheden terug iets verruimen, maar ze wil wel dat burgemeesters die ook parlementslid zijn één van die twee weddes volledig moeten laten vallen. Wouter? Wouter? …

Trump, Le Pen en Wilders waren geschikte ‘populistische bliksemafleiders’ voor het gebrek aan ernstige programmapunten laat staan relevante politieke innovatie. Wat zou Wouter Beke gedacht hebben: ‘laten we ons tegen enkele ruim uitgescholden ‘populisten afzetten om ons eigen populisme te verdoezelen’? Beke wou zich profileren met hippe woorden als ‘partypoopers’ en ‘partycrashers’ – zijn eigen woorden. Maar hij het had wel over zijn partij en de N-VA. Quizvraag:

is de CD-&V dan de 'crasher' of de 'pooper'?

Knap ventje toch, Wouterke. Zijn verkeerd citeren van Clausewitz, een tweetal jaar geleden, was natuurlijk slechts een anekdote, maar, zo blijkt nu, wel tekenend.

Want dat lijkt wel degelijk de rode draad bij de CD&V anno 2016, domheid, gebrek aan cultuur en vooral een alles overheersende hang naar de politieke correcte slogans, zelfs wanneer die gigantisch duur zijn. Vergelijk dat met Zwitserland waar de meeste kiezers en kantons zich uitspraken tegen de kernuitstap.

Mogen we er nog even aan herinneren wat de CD&V bedoelt als ze het heeft over ‘herfederaliseren dat voor hen geen taboe meer is’? Bij de voorlaatste regeringsvorming (Di Rupo I) waren ze akkoord met formele uitsluiting van Vlamingen van enkele topfuncties in het gerecht in Brussel, tenzij ze een Franstalig rechtendiploma hadden. Een flagrante discriminatie vond zelfs het Grondwettelijk Hof. Zoveel geeft deze partij om de gelijke rechten van Vlamingen.

Maar het ACW, als enige echte bovenbaas en recent vermomd als Beweging.net, voert al jaren strijd voor herfederalisering van bevoegdheden. Het meent dat het op federaal niveau, met het gewicht van de veel linksere Walen erbij, meer genoegdoening krijgt dan bij de Vlaamse kiezers . En het kan daarbij rekenen op loyale medestanders in de mainstream media. Berichten over discriminatie van Vlamingen in Brussel, of in België worden daar dorogaans geweerd. En dan is het niet moeilijk, met vele duizenden beroepsmilitanten, om op de CD&V-basis te ‘wegen’.

Voor wie het nog niet door heeft, le nouveau CD&V is, in tegenstelling tot wat haar driftig najagen van politiek correcte symbolen en fetisjen suggereert, aartsconservatief, links en eerder rood dan oranje.  

Andrea Cuypers, ecologiste/humaniste met interesse in sociale thema's

De opinie uitgedrukt in dit artikel is enkel deze van de auteur. We waarderen alle opbouwende kritiek en suggesties. Reageer, op onze Facebook-pagina, of stuur ons een bericht met uw bemerkingen, extra feiten en uw voorstellen.

Vond u dit een goed artikel? Misschien wilt u ons dan ook steunen? Dat kan redactioneelfinancieel of organisatorisch!