Koken voor dummies met Lieven B.

Koken voor dummies met Lieven B.

Lieven Boeve wil niet-katholieken laten lesgeven in katholieke basisscholen. Dat klinkt wel mooi, maar zijn duiding voorspelt onheil. Hij prevelt wel wat van de christelijke eigenheid, maar geeft geen enkel antwoord op de eenzijdige eisen van bepaalde moslims, noch op het agressieve islamisme. Hij blijft ook de complexe en problematische betekenis van de hoofddoek negeren.

Wie herinnert het zich niet? Een tijdje geleden kwam Lieven Boeve met de dialoogschool. Een school waar katholieken en moslims moesten dialogeren. Een monster van een belediging van de honderden katholieke scholen die al lang met wederzijds respect werkten aan een echte dialoog. En een draak van een idee, gezien je voor een dialoog met twee moet zijn én dat elk de eigen cultuur goed hoort te kennen.

Daar begint het al. Hoeveel katholieken weten nog waarom ze vasten? Velen kennen de ramadan beter. Dat hoeft ook niet te verwonderen, gezien politici over elkaars voeten struikelen bij het begin van de ramadan om moslims een deugddoende ramadan te wensen, terwijl het op Aswoensdag, verleden week, verdacht stil bleef.

Ook vorige week. Toen was het de Internationale Vrouwendag. Waarbij bepaalde vrouwen heel dapper waren om zich boos te maken over de onhandige en dwaze niveauloze seksistische moppen die in de kantine worden verteld door stoute mannen Op diezelfde dag zag ik op twitter dat Nike liet weten dat ze een hippe hijab op de markt brachten, maar daarover ging de vrouwenwoede niet. En evenmin over vrouwelijke genitale verminking hoewel dat, volgens het Tropisch Instituut, alleen in ons land al duizenden vrouwen treft, en dikwijls levenslang veel problemen en pijn oplevert, noch over zware druk en gebeurlijk geweld vanwege de familie op jonge moslima's inzake hun grote levenskeuzen. Neenee, die stomme bouwvakkers die vrouwen nafluiten, dàt is de grote problematiek, of een loonkloof van zes à zeven procent. Maar ze zwegen verder wel over de tot 100% oplopende kloof voor vrouwen die ook hier niet soms nog die te zware dwang ondervinden.

Nu is het weer van dat. Lieven Boeve vindt nu dat je niet langer gedoopt moet zijn om in het katholiek onderwijs les te geven. Herlees mijn eerste alinea over 'met twee zijn' en slaak een diepe zucht.

Het is onbegrijpelijk. Als je een kanker wil overwinnen, moet je de tumor bevechten waar hij groeit. Niet waar hij krimpt. De tumor van de vrouwenhaat groeit nog altijd, maar niet meer in de kantine, niet meer in de kerk, niet meer in de tribunes van het voetbal en niet meer op de cover van pakweg 'autogids'. De tumor groeit op de cover van de Flair, waar het nieuwste islamitische godenkind (Smienos van Twitter) op de cover prijkt met een... cover. Het vrouwenblad par excellence komt op vrouwendag met een bedekte vrouw. Omdat vrouwen die niet bedekt zijn aan mannen het idee geven dat ze vrij wild zijn. En mogen nagefloten worden. Ach, nafluiten, ze mogen simpelweg bezwangerd worden, want ze 'behoren geen man toe'.

Laat ik het simpel maken. In deze tijd van kookboeken moet je denken in termen van recepten en ingrediënten. Stel dat de multiculturele samenleving, waar Boeve van droomt, dat dat een wortelsoep is.

Ingrediënten: water, zout, peper, wortels, room, selder en bouillon.

En stel dat de katholieke school, die toch mee de katholieke cultuur verspreidt, nu het zout is. Wat heeft het dan voor nut, dat zout te gaan verdunnen met, of te vervangen door een nieuw ingrediënt, bijvoorbeeld look.

Immers, dan kom je niet bij je recept uit, maar je verandert je recept en hebt dus niet je beoogde wortelsoep. In een recept is het van belang dat je de ingrediënten juist en ook juist gedoseerd toepast.

Als je de ingrediënten teveel verzwakt en je verandert de dosering niet tegendraads, dan klopt je soep niet meer. Een soep met twee dunne schijfjes wortel, één klein stukje selder en zonder bouillon, maar met wat onherkenbare kruimels, is geen soep meer, maar water in een vuile soeppot.

Met andere woorden: door de katholieke school te ontkerstenen, ga je de dialoog niet aanwakkeren, maar je ruimt plaats in voor een ander recept. Daarvoor is de katholieke school, het zoutvat in mijn beeldspraak, niet de plaats. Dat is zelfverloochening in plaats van dialoog.

Het is erg dat de topman van het katholiek onderwijs dat zelf niet doorheeft. Had hij nog geprofiteerd van de #dagenzondervlees of de #tourneeminerale om ook voor de vasten opnieuw begrip te vragen, dan had je niet kunnen zeggen dat hij eenzijdige en eigenhandig het christelijke karakter van het Avondland probeert uit te wissen.

In dit land is geen schoolstrijd meer nodig om het katholieke onderwijs onderuit te halen. Daar heb je tegenwoordig de Guimardstraat voor.

Om in de beeldspraak te blijven: Soepkiekens.

Bart De Meulenaer, zelfstandige, N-VA gemeenteraadslid Roeselare

De opinie uitgedrukt in dit artikel is enkel deze van de auteur. We waarderen alle opbouwende kritiek en suggesties. Reageer, op onze Facebook-pagina, of stuur ons een bericht met uw bemerkingen, extra feiten en uw voorstellen.

Vond u dit een goed artikel? Misschien wilt u ons dan ook steunen? Dat kan redactioneel, financieel of organisatorisch!