A holy jihadi christmas

A holy jihadi christmas

Christenen zijn wereldwijd de meest vervolgde gemeenschap, maar daar zal u in mainstream media weinig over horen. Een analyse van dit internationaal probleem en enkele suggesties.

Cijfers

Christenen zijn de meest vervolgde groep ter wereld. Ongeveer 200 miljoen christenen behoren tot vervolgde groepen en zo’n extra 400 miljoen leven in een toestand van sterke wettelijke repressie en sociale discriminatie (bron: Paul Marshal). Wereldwijd wordt om de vijf minuten een christen vermoord voor zijn geloof, tussen 130.000 en 170.000 per jaar zeggen OSCE-socioloog Massimo Introvigne en socioloog Robert Finke. Eén op tien christenen buiten het Westen wordt vervolgd voor de publieke beleving van zijn religie (“World Christian Encyclopaedia”). Vijfenzeventig tot tachtig procent van alle religieuze vervolging treft christenen (“Aid to the Church”, “International Society for Human Rights”). Duizenden kerken werden de voorbije jaren verbrand, vernietigd of beschadigt, vooral in landen als Nigeria en Indonesië, maar ook in vele andere.

Fig. 1 : Kerk in het dorp Gidan Maso in het Rogo gebied van de deelstaat Kano. vernietigd door brand, samen met de woning van de dominee Habila Garba. Daarbij stierf één van zijn kinderen. Bron: Information Nigeria (hier).

 

Christenvervolging is verspreid over 139 naties dus ongeveer over drie kwart van alle landen wereldwijd (“Pew Forum”). Het terrorisme van de internationale jihad is vernegenvoudigd sinds 9/11 en christenen zijn het belangrijkste doelwit ('Global Terrorism Index' 2017).

Dit zijn verpletterende cijfers waarbij alle andere gehypte incidenten (het eeuwige 'racisme', zwarte piet, etc.) in onze traditionele media bij verbleken. Merk ook de discrepantie op tussen de partijdige 'berichtgeving' over economische 'vluchtelingen' (pro tot activistisch) en vervolgde christenen (stilzwijgen).

Sharia en jihad

Christenvervolging vindt sporadisch plaats in alle culturen (ook bij hindoes en boeddhisten). Maar in de islamitische wereld is de vervolging structureel. Die is ook verantwoordelijk voor de hoofdmoot van de vervolging. Deze islamitische oorsprong maakt de vervolging moeilijk te bestrijden want ze is geënt op religieuze basisteksten (fiqh, hadith, jihad-literatuur), en niet op ideologieën van tijdelijke heersers zoals in communistische landen (bv. Noord-Korea, waar het christendom illegaal is).

De meest voorkomende elementen van de vervolging zijn, meestal op basis van directe instructies uit de sharia:

  • verbod op blasfemie: publieke uitingen van het christelijke geloof kunnen worden bestraft als blasfemie, maar ook valse beschuldigingen van blasfemie bij conflicten met niet-moslims zijn veelvoorkomend.

  • verbod op apostasie: het bekeren van moslims, of moslims die publiekelijk van hun geloof afvallen is in veel islamlanden officieel (Marokko) en soms officieus (Turkije) verboden. Het publiek verspreiden of bezitten van christelijke literatuur (bijbels) is verboden en wordt zwaar bestraft (gevangenis, boetes).

  • algemene rechteloosheid: in het algemeen bestaat er wereldwijd op de sharia geïnspireerde discriminatie van niet-moslims tegenover moslims in juridische disputen, zowel officieel als officieus

  • verbod op bouwen/herstellen van kerken: een traditioneel onderdeel van het dhimmi-statuut sinds de zevende eeuw, onlangs afgezwakt in Egypte.

  • jihad: aanslagen van radicale bewegingen op kerkgebouwen of bijeenkomsten van christenen, vooral de Ramadan en kerstperiode zijn gevaarlijke periodes van verhoogd geweld

  • 'woedende menigtes': opgehitst door het (vrijdags)sermoen in de moskee vallen woedende menigtes kerkgebouwen of christelijke winkels aan en branden ze plat (bv. Indonesië, het grootste moslimland).

  • ontvoering van christelijke kinderen: minderjarige meisjes worden ontvoerd, verkracht en daarna onder dwang uitgehuwelijkt. Dit is vooral een probleem in Pakistan (700-1000 jaarlijks), Irak, Egypte.

  • genocide: vandaag tegen christenen in Nigeria en omliggende landen (door Boko Haram, Fulani's), Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR), Syrië & Irak (door ISIS & Al-Qaeda; genocide erkend door de EU & VN), maar vergeet ook niet de burgeroorlog in Soedan en uitlopers daarvan in buurlanden (Sahel).

Al deze onderwerpen vindt u zonder taboes beschreven in het naslagwerk “Vademecum van de islam”, uitgegeven bij Damon. Of bekijk ook de Channel 4 documentaire over het lot van de kopten.

Wat moet er gebeuren?

Westerse politici en veel NGO's negeren of verdoezelen christenvervolging door moslims. Waarom? Willen ze hun beleid pro massamigratie uit islamlanden niet in diskrediet brengen? Of speelt het feit dat politieke en intellectuele elites in het Westen ontkerstend zijn, dat ze een hooghartige apathie tegenover christenvervolging tonen, en soms zelfs openlijke hulp aan radicale moslims maar niet aan hun christelijke slachtoffers.

Wat kan Europa doen?

– Het kan van christenvervolging een apart onderwerp maken in Westerse rapporten over mensenrechten: het christendom is geen bevoordeelde groep, maar wel de meest vervolgde religie, het gaat om een wereldwijd fenomeen.

– Het kan van vervolging gemotiveerd vanuit de islam een apart onderwerp maken in rapporten over mensenrechten, zowel bij NGO's als ambassades, en niet alleen ten gunste van christenen maar ook alle niet-moslims en van apostaten. Sharia-wetgeving zou evenzeer een thema voor screening en opvolging moeten zijn als terroristische islambewegingen.

– Het kan op ambassades in islamlanden iemand verantwoordelijk maken voor die vervolging, met oog op opvolging en verbetering van het lot van de slachtoffers.

– Het kan voorrang geven aan de religieus vervolgden bij asielprocedures: de groep die zelfs onder 'vluchtelingen' verdrukt wordt en die zelfs in Europese asielcentra, of landen, verder bedreigd en vervolgd worden.

– Het kan christenvervolging in onze asiel- en vluchtelingencentra bestraffen met onmiddellijke uitzetting.

Oprechte aandacht zou al veel veranderen. Maar het lijkt een onmogelijke opdracht voor beleidsmakers die leven in de onechte wereld van hun internationale verdragen ('vrij verkeer', 'islamofobie') en die niet meer aan nuchtere geostrategie kunnen doen op basis van de feiten, laat staan op basis van hun eigen erfgoed en identiteit.

Wat kan u doen?

Stort u geld rond de periode van kerst? Neem organisaties die zich hoofdzakelijk om vervolgde christenen bekommeren, en niet de door de overheid betaalde organisaties (Pax Christi, Amnesty) die deze vervolging en hun oorzaken negeren. We spreken immers over (één van) de grootste humanitaire problemen. Het is reeds tientallen jaren oud, maar nog steeds bijna volledig genegeerd door Westerse pers en politici.

Hieronder enkele organisaties die zich specifiek bekommeren over vervolgde christenen: Barnabas Fund is één van de beste organisaties die zich inzetten tegen christenvervolging. Andere organisaties zijn: Jubilee Campaign, Rescue Christians, Christian Solidarity, International Christian Concern, Open Doors. Er zijn ook organisaties van betrokken christelijke groepen zelf: World Council of Arameans, Coptic Solidarity en Pakistaanse Christenen.

Klik gerust op één van deze organisaties en steun hen.

Waarom u iets moet doen

We leven in een tijd waarin 'mensenrechten' de meest gebruikte term vormt in het politieke discours. Toch negeren beleidsmakers, bekende NGO's (zoals Amnesty en HRW) en zelfs christelijke organisaties (Pax Christi) de meest vervolgde groep op de planeet. Dat werd onlangs aangeklaagd door de Volkskrant. Het getuigt van ziekelijke hypocrisie en al even ziekelijke zelfhaat om de wereldwijde christenvervolging te ontkennen maar ondertussen wel de eigen samenleving te bestoken met een anti-racisme discours ten gunste van de grootste christen-vervolgers, namelijk moslims.

Het gaat in essentie om menselijkheid en waarheid – twee kernwaarden van het christendom en elke moraal. Maar het gaat ook om zelfbehoud: de beleidsmakers en NGO's die nu wegkijken naar christenvervolging, zullen ook wegkijken naar onze eigen vervolging (kijk naar de lezingen van de conferentie “Embattled” over christenvervolging in Europa). 

Katrien Spruyt, islamoloog-Arabiste, niet-moslim

De opinie uitgedrukt in dit artikel is enkel deze van de auteur. We waarderen alle opbouwende kritiek en suggesties. Reageer, op onze Facebook-pagina, of stuur ons een bericht met uw bemerkingen, extra feiten en uw voorstellen.

Vond u dit een goed artikel? Misschien wilt u ons dan ook steunen? Dat kan redactioneelfinancieel of organisatorisch!