EU wil techreuzen op zakencijfer belasten

EU wil techreuzen op zakencijfer belasten

EU is het beu dat de Amerikaanse techreuzen hier een grote omzet draaien, veel winst maken, maar nauwelijks enige belasting betalen. Het wil ze nu op zakencijfer belasten, niet op hun winst.

Europa maakt eindelijk werk van de taxering van de Amerikaanse techreuzen. Hoewel deze bedrijven niets illegaals doen, voeren ze al jaren een uiterst agressieve belastingontwijkingsstrategie, waarbij de commissies op hun inkomsten in een reeks Europese landen – waaronder België en Frankrijk – worden gefactureerd via Ierland.

De reden daarvoor is eenvoudig: in Ierland wordt 12,5% bedrijfsbelasting betaald, tegen 33% in Frankrijk en zelfs 33,99% bij ons). Een perfect legaal mechanisme laat daarna toe om – via Nederland en een fiscaal paradijs zoals Bermuda – de aangegeven winsten verder te minimaliseren. Een fiscale constructie die bekend staat als de ‘Dutch sandwich’.

Op een samenkomst van de EU-ministers van Financiën in het Estse Talinn zal later deze week een Frans-Duits voorstel worden besproken, waarbij deze groepen – Facebook, Google, Apple, Airbnb,… – niet langer op hun winsten worden belast, maar op hun zakencijfer. Italië en Spanje hebben al aangekondigd dat ze het initiatief zullen steunen. Bedoeling is om tot een unaniem standpunt te komen dat door all 27 EU-leden wordt verdedigd. Tegenstand wordt enkel verwacht van landen als Ierland en Nederland die vandaag voordeel halen uit het bestaande systeem.

Vorige maand raakte bekend dat Google in België voor 2016 een omzet van 32 miljoen euro (+25%) heeft gerapporteerd en een winst van 1,9 miljoen, waarop 740.404 euro belastingen werden betaald. De reële omzet van Google in België is moeilijk in te schatten, omdat het bedrijf zijn verkopen niet land per land vrijgeeft. Volgens het IAB, de organisatie die de online reclamesector vertegenwoordigt, wordt in België jaarlijks 946 miljoen euro aan online reclame gespendeerd. Google is marktleider en neemt daar dus een groot gedeelte van voor zijn rekening. Wat betreft ‘search’, dat is de reclame die onder zoekopdrachten verschijnt, zou Google volgens het IAB al 164 miljoen euro per jaar incasseren. Resten nog de inkomsten uit YouTube en Doubleclick…

De aangegeven 32 miljoen euro lijken dus inderdaad maar een fractie van wat het bedrijf daadwerkelijk aan inkomsten in ons land genereert.

Volgens bronnen dichtbij het Frans-Duitse voorstel zou men een belasting van 2 tot 5% gaan heffen op de omzet van deze bedrijven

Waarom is dit belangrijk?

  1. Dit voorstel moet symbool staan voor de strijd die de OESO en de EU voeren tegen het kapot eroderen van de billijke verdeling van de collectieve lasten. Dat is de werkelijke uitdaging, want elke euro aan belasting die wordt ontweken moet door anderen worden bijgepast.

  2. Voor het eerst in jaren lijken Duitsland en Frankrijk op dezelfde lijn te zitten wat betreft hun visie voor Europa. Indien Angela Merkel straks nog eens voor vier jaar tot kanselier wordt gekozen – en zo ziet het er naar uit – dan zou de Frans-Duitse motor wel degelijk voor een Europese toenadering kunnen zorgen.

  3. Een tweede taak die deze vernieuwde as dan wacht is de quasi-monopolies van bedrijven als Facebook, Google, Amazon e.a. aanvallen. Zo heeft Google een marktaandeel van meer dan 90% in wat betreft ‘search’; heeft Amazon al 40% van de Europese e-commerce in handen en nemen Facebook en Google 99% van alle nieuwe investeringen in digitale advertenties voor hun rekening.

Europa wil eindelijk met de Amerikaanse ‘goden van Silicon Valley’ afrekenen aan de Europese kassa.

Dit artikel werd overgenomen van Express.be

Dominique Dewitte, hoofdredacteur Express.be

De opinie uitgedrukt in dit artikel is enkel deze van de auteur. We waarderen alle opbouwende kritiek en suggesties. Reageer, op onze Facebook-pagina, of stuur ons een bericht met uw bemerkingen, extra feiten en uw voorstellen.

Vond u dit een goed artikel? Misschien wilt u ons dan ook steunen? Dat kan redactioneelfinancieel of organisatorisch!