Een stijl- en trendbreuk in Rome

Een stijl- en trendbreuk in Rome

Rome heeft voor de eerste keer in de geschiedenis een vrouwelijke burgemeester. De amper 37-jarige Virginia Raggi van de Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo haalt ruim 62 tot 68% van de stemmen, dat zijn er een pak meer dan Roberto Giachetti van de centrumlinkse democraten (Partito Democratico of PD) van premier Matteo Renzi.

Volgens de eerste uitslagen zou de PD enkel in Rome met zulke grote cijfers verliezen. Milaan zou wel standhouden, maar ook Turijn komt in handen van Grillo’s Movimento 5 Stelle.  Bologna en Napels blijven wel in centrumlinkse handen.

Movimento Cinque Stelle

Movimento Cinque Stelle (Vijfsterrenbeweging) werd amper 7 jaar geleden opgericht, is eurosceptisch, populistisch, ecologisch en pleit voor directe democratie. Ook strijdt de partij tegen corruptie en schandalen in de Italiaanse politiek. Beppe Grillo wil de euro kort en goed de nek omwringen, want een Italiaanse exit uit de gemeenschappelijke munt zou waarschijnlijk het einde van de eenheidsmunt betekenen. Met dat programma haalde de partij bij de parlementsverkiezingen van 2013 ruim een kwart van de stemmen.

Virginia Raggi is een 37-jarige advocaat en maakt met haar overwinning van Rome de eerste grote stad die in handen komt van de jonge oppositiebeweging.

Rome zit al een jaar zonder burgemeester. De Romeinen hadden weinig te verliezen, want de stad – de op drie na grootste van de EU – heeft al een jaar geen burgemeester meer. Die moest vorig jaar aftreden na een enorm maffiaschandaal

De stad kamp onder andere met een schuld van 12 miljard. Verder zijn er grote problemen met de vuilnisverwerking en het openbaar vervoer. Movimento Cinque Stelle wil  het massatoerisme aan banden leggen, kleinschaligheid promoten en naar de lokale bevolking luisteren.’

Bye bye Olympische Spelen 2024

Verwacht wordt dat Raggi als burgemeester vrij snel de Romeinse kandidatuur voor de Olympische Spelen van 2024 zal intrekken. Die is volgens haar voor niemand een prioriteit:

"Geen enkele Romein vraagt me of ik onze kandidatuur belangrijk vind. Integendeel, ze vragen me beter openbaar vervoer, betere scholen,… maar de Olympische Spelen, neen, die zijn duidelijk geen prioriteit."

‘Minachting voor de democratie tast de EU aan’

De Italiaanse politieke elite ontwaakte maandag met een kater.  Premier Renzi sprak van ‘een bittere, brandende nederlaag.’

De Franse auteur en columnist Yvan Roufiol schrijft in zijn blog in de krant Le Figaro dat de burgerbeweging nu overal op gang komt, niet enkel in Europa, maar ook in de VS, waar het succes van Donald Trump een gevolg is van de verwerping van het establishment en de drang om zich van de politieke correctheid te bevrijden: “Het is de minachting voor de democratie die de Europese Unie – waarop beslag is gelegd door technocraten, populofobe commissarissen en xenofielen (een vorm van menselijk gedrag waarbij de voorkeur van iemand uitgaat naar alles wat vreemd is)  – aantast. Aan deze eerste vaststelling, die volstond om de Sovjet Unie tot val te brengen, kan ook de fascinatie van de EU voor massa-immigratie worden toegevoegd, die steeds problematischer wordt.

Voor de EU is ‘immigratie een permanent kenmerk van de Europese maatschappij. In een document dat in 2004 werd gepubliceerd en door de demograaf Michèle Tribalat in haar boek Assimilation, la fin d’un modèle français (2013) wordt geciteerd, wordt dat bevestigd:

“Indien de immigratiestroom (…) correct en methodisch wordt beheerd, zullen de lidstaten op vele vlakken de winnaars worden. De economie zal sterker worden, net als de cohesie en het veiligheidsgevoel, zonder de voordelen van de culturele diversiteit te vergeten.”

Diezelfde domheid volhardt tot op vandaag. De Commissie Juncker verklaart dat ‘immigratie een van de tien politieke prioriteiten blijft.”  Doch duidelijk is dat een ander Europa moet worden gebouwd. Een Europa waarin het volk zelf over zijn lot beslissen kan.”

Dit artikel voegt 2 artikels samen die op Express.be verschenen onder ''Jong en vrouw, de nieuwe burgemeester van Rome' en ‘Minachting voor de democratie tast de EU aan’.

Express.be

De opinie uitgedrukt in dit artikel is enkel deze van de auteur. We waarderen alle opbouwende kritiek en suggesties. Reageer, op onze Facebook-pagina, of stuur ons een bericht met uw bemerkingen, extra feiten en uw voorstellen.

Vond u dit een goed artikel? Misschien wilt u ons dan ook steunen? Dat kan redactioneelfinancieel of organisatorisch!