Een moord op Malta en mega-corruptie

Een moord op Malta en mega-corruptie

Met de moord op Daphne Caruana Galizia, één van Malta’s topjournalisten, springt dat landje pijnlijk in het oog. De EU deelt waarschijnlijk in de klappen. Wanneer leren we het? Brutaal geweld en corruptie aan de top gedogen levert bijna altijd meer geweld en meer corruptie op.

Die bekende onderzoeksjournalist werd deze maandag gedood in een explosie van haar wagen. Ze laat een man en drie zoons achter, één daarvan is ook actief als onderzoeksjournalist. Kort voor haar dood had ze nog een laatste blogpost gepubliceerd, gebaseerd op haar onderzoek op de Panama Papers.

Caruana Galizia was bekend door het aanklagen en beschrijven van corruptie in Malta. Haar blog werd door vele collega's beschouwd als de beste bron van informatie. Zij bracht meerdere schandalen aan het licht rond de regerende partij onder leiding van eerste-minister Joseph Muscat.

Die had eerder dit jaar Caruana Galizia beschuldigd van wangedrag, maar zonder dat hard te maken. Hij veroordeelde nu de moordaanslag. Hij erkende dat zij een scherpe criticus van zijn regering was. Volgens de lokale televisie had zij recent een klacht ingediend bij de politie naar aanleiding van bedreigingen.

Caruana Galizia's dood komt vier maanden na een grote verkiezingsoverwinning van Muscats Arbeiderspartij. Die had deze verkiezingen vervroegd uitgeroepen, onmiddellijk na de publicatie van Caruana Galizia’s beweringen. De Arbeiderspartij won waarschijnlijk dankzij de ijzersterke economie.

Maar net dat moet de EU zorgen baren. Malta verdient namelijk veel duister geld dankzij 70.000 brievenbusfirma’s – dus grotendeels ten nadele van de belastingbetalers in de andere EU-staten – uit de verkoop van de Maltese paspoorten aan steenrijke Russen en anderen, en uit corruptie. Die wordt overduidelijk vanuit de regerende partij georganiseerd. Zo zijn er talrijke berichten (zoals hier en hier) over verdacht gedrag van Leo Brincat. Die was de tweede Maltese kandidaat voorgedragen voor de Europese Rekenkamer. Deze moet net de corruptie bestrijden. Maar Brincat had Konrad Mizzi, een minister die in het Panama Papers vernoemd werd, geholpen om te ontsnappen aan een motie van wantrouwen in het parlement.

Mizzi was de vervanger van Toni Abela als Maltese kandidaat. Abela, ondervoorzitter van de arbeiderspartij, was eerder al afgekeurd door het Europese Parlement omwille van zijn betrokkenheid in een cocaïnezaak. Pluim voor de EU dat zo’n dubieus profiel geweerd werd.

De bomaanslag op Caruana Galizia heeft niettemin alles weg van een politieke moord. De opdrachtgever zit waarschijnlijk in, of dicht bij de Maltese regering. Dit komt nauwelijks enkele weken nadat de Europese Unie de centrale overheid in Madrid toeliet met groot geweld op te treden tegen politieke andersdenkenden. Is die chronologie toeval? Gaan we de komende maanden nog ander geweld tegen te goede journalisten en tegen politieke oppositie in andere Eu-landen zien?

Luc Ryckaerts, adviseur in een internationale organisatie, Brusselse Vlaming

De opinie uitgedrukt in dit artikel is enkel deze van de auteur. We waarderen alle opbouwende kritiek en suggesties. Reageer, op onze Facebook-pagina, of stuur ons een bericht met uw bemerkingen, extra feiten en uw voorstellen.

Vond u dit een goed artikel? Steun ons dan. Dat kan redactioneel, financieel of organisatorisch!