Duitse handelsoverschotten destabiliseren

Duitse handelsoverschotten destabiliseren

Het handelsoverschot van Duitsland, Europa’s grootste economie, steeg vorig jaar naar het recordbedrag van bijna 253 miljard euro. Dat meldt het Duitse federale statistiekbureau donderdag, op basis van voorlopige cijfers.

Het nieuws komt op een ongelukkig moment. De Amerikaanse president Trump liet vorige maand via zijn belangrijkste economisch adviseur Peter Navarro weten dat Duitsland ‘de euro manipuleert.’ Niet echt de verstandigste aller uitspraken, maar toch… Ook in Europa gaan steeds meer stemmen tegen het Duitse beleid op.

Foto: copyright Stephane de Sakutin, AFP

 

In de Financial Times schrijft Europaspecialist Wolfgang Munchau dat Duitsland na het uitbreken van de financiële crisis eerst zijn eigen export meer concurrentieel maakte door de lonen te drukken. Eens dat was gelukt eiste het land dat andere eurolanden gingen bezuinigen. Omdat overheidstekorten niet meer werden getolereerd vonden in Duitsland, noch elders in eurozone nog grote investeringen plaats.

Volgens Munchau leidde de daardoor veroorzaakte totale verlamming van de eurozone-economie tot de beslissing van de ECB om massaal geld in de markt te gaan pompen, om de boel zo opnieuw aan te zwengelen.

BMW en Audi zijn in de VS tot een kwart goedkoper dan in 2014

Resultaat: een ultra-concurrentieel Duitsland heeft vandaag een goedkope munt. De euro was begin 2014 nog bijna 1,40 dollar waard, vandaag schommelt dat rond de 1,07 dollar. Met andere woorden: een in Europa geproduceerde Audi of BMW is in de VS vandaag ongeveer een kwart goedkoper dan 3 jaar geleden.

Maar dat is niet alles. Anderen beginnen nu op de politieke gevolgen te wijzen van wat Munchau ‘het incompetent crisisbeleid’ van Berlijn noemt. En die dreigen de EU zuur en zwaar op te breken.

Handelsoverschot = economisch succes = sterke munt.

Niet in het geval van Duitsland Een handelsoverschot is het gevolg van economisch succes, laten we dat niet vergeten. Maar een sterke economie leidt in normale omstandigheden tot een sterkere munt. (Niet voor niets is de Amerikaanse dollar vandaag 23% duurder dan 2 jaar geleden.) Maar wanneer de munt aan waarde wint, wordt als gevolg daarvan het concurrentievermogen aangetast en ontstaat een nieuwe, meer evenwichtige situatie.

Duitsland ontsnapt aan dat mechanisme omdat het de euro met 18 andere landen deelt, geen van dewelke hetzelfde -laten we wel wezen – bewonderenswaardige economische rapport kan voorleggen. (De meeste landen van de eurozone hebben een handelstekort, geen overschot. Ons land had in 2015 een handelstekort van 3,9 miljard euro).

Deze situatie – en het ongelimiteerd met geld strooien door de ECB, volgens Wolfgang Schaüble de oorzaak van alles – verhindert de herwaardering van de euro.

2 manieren om de situatie recht te trekken

Eén manier om deze situatie te recht te trekken is het organiseren van transfers tussen landen met een handelsoverschot en de landen met een handelstekort. Dat kan onder vorm van investeringen en/of consumptie. Maar omdat Duitsland dit weigert (in 2015 investeerde het land amper 10% van zijn handelsoverschot in het buitenland, de rest werd in buitenlands waardepapier geïnvesteerd. Op deze manier leent Duitsland het geld dat het verdient dankzij zijn handelsoverschot aan de landen naar waar het zijn goederen uitvoert, opdat die nog meer Duitse goederen kunnen kopen) dreigt zich een ander scenario te ontwikkelen. Een scenario waarbij de situatie wordt rechtgetrokken in het stemhokje.

In Frankrijk wacht men met een bang hart de maand mei af. In Berlijn ook. Duwen Merkel & co Marine Le Pen het Elysée in?

Dit artikel werd overgenomen van Express.

Dominique Dewitte, hoofdredacteur Express

De opinie uitgedrukt in dit artikel is enkel deze van de auteur. We waarderen alle opbouwende kritiek en suggesties. Reageer, op onze Facebook-pagina, of stuur ons een bericht met uw bemerkingen, extra feiten en uw voorstellen.

Vond u dit een goed artikel? Misschien wilt u ons dan ook steunen? Dat kan redactioneelfinancieel of organisatorisch!