Drie dingen die je moet weten over aandelen

Drie dingen die je moet weten over aandelen

Het Europees Hof heeft beslist dat de Arco-coöperanten geen spaarders maar aandeelhouders zijn. Weer blijkt dat het niet goed begrijpen van financiële basisbegrippen vele mensen de das omdoet. Ik wil de discussie hier niet heropenen.

Maar graag geef ik hier 3 dingen mee die iedereen zou moeten weten over aandelen.

1: Een aandeelhouder kan zijn geld niet terugeisen

Ben je aandeelhouder van een bedrijf, dan kan je het geld dat je investeerde niet terugeisen van het bedrijf. Wil je je geld terug dan zal je iemand moeten vinden die je aandeel wil overkopen. Gaat het over aandelen op de beurs dan vind je in principe altijd iemand die je aandeel wil kopen. Misschien ben je niet blij met de prijs die je krijgt voor je aandeel. Want de beurskoers is altijd het resultaat van vraag en aanbod. Willen meer mensen kopen dan verkopen, dan stijgt de beurskoers. Zijn er veel verkopers en weinig kopers dan daalt de koers.

Wie ‘aandeel’ denkt, denkt ‘beurs’. Vergeet echter niet dat de meeste aandelen nooit op de beurs komen. Elke nv en bvba, hoe klein ook, heeft aandeelhouders. Dit is een wettelijke verplichting. Richt je een bvba op, dan moeten de aandeelhouders 6.200 euro inbrengen. Voor een nv is 61.500 euro nodig. Je kan zelf aandeelhouder zijn van je vennootschap maar je kan ook anderen uitnodigen aandeelhouder te worden. Het geld ingebracht door de aandeelhouders noemen we het kapitaal van de onderneming. Het woord ‘kapitaal’ wordt vaak fout begrepen. Velen denken dat bedrijven met veel kapitaal ook veel geld hebben. Eerder schreef ik een blog over kapitaal die uitlegt dat veel kapitaal niets zegt over de hoeveelheid cash een bedrijf heeft.

2. Een aandeelhouder kan geen dividend eisen.

Ben je aandeelhouder dan kan het zijn dat je jaarlijks een vergoeding krijgt voor het feit dat het bedrijf jouw geld mag gebruiken. Daarover beslissen de aandeelhouders in de jaarlijkse algemene vergadering. By the way, elke aandeelhouder heeft het recht om naar de algemene vergadering te gaan. Informeer je daarover bij het bedrijf. Als de algemene vergadering beslist een vergoeding aan de aandeelhouders te geven, dan spreken we over dividend.

Er zijn bedrijven die jaarlijks een dividend betalen.

Dit is echter nooit een zekerheid.

Zie een aandeel dus nooit als een investering die jaarlijks een zeker rendement opbrengt. Als je dat soort investering zoekt, koop dan een obligatie. Dan weet je vanaf dag 1 welk bedrag je wanneer kan verwachten. Een moderne en sympathieke variant van een obligatie is een win-win-lening. Je geeft een lening aan een starter en je weet vanaf dag 1 wat je vergoeding gaat zijn. Let wel, een starter kan failliet gaan, dus investeer best geen grote sommen.

Meer informatie vind je bij de enthousiaste start up WinWinner die bedrijven en investeerders wil samenbrengen.

3: Een aandeelhouder komt zich moeien

Laten we ook even de andere kant bekijken. Stel dat jij centen nodig hebt om een onderneming te starten, dan kan het zijn dat je geld krijgt van aandeelhouders. Lijkt mooi want je moet hen het geld niet teruggeven. Maar een aandeelhouder die een groot deel van de inbreng deed, heeft zeggenschap bij bepaalde beslissingen. Dit alles moet je regelen bij de oprichting. Informeer je dus goed bij de notaris over welke rechten en plichten de aandeelhouders in je bedrijf hebben. Wanneer ik persberichten lees van dolgelukkige starters die superblij zijn met het vele geld dat ze ophaalden bij aandeelhouders voor hun idee, dan kan ik niet anders dan denken: ‘Hoe lang gaat dit goed gaan? Hoe lang vooraleer de starter beseft dat hij geen baas meer is over zijn idee.’

Ik maakte een tijdje terug dit filmpje voor starters over dit onderwerp.

Dit artikel werd initieel gepubliceerd op de blig 'Finance is fun'.

Vera Smets, Financieel expert, trainer & coach

De opinie uitgedrukt in dit artikel is enkel deze van de auteur. We waarderen alle opbouwende kritiek en suggesties. Reageer, op onze Facebook-pagina, of stuur ons een bericht met uw bemerkingen, extra feiten en uw voorstellen.

Vond u dit een goed artikel? Misschien wilt u ons dan ook steunen? Dat kan redactioneelfinancieel of organisatorisch!