Commentaren bij de overwinning van Trump

Commentaren bij de overwinning van Trump

Met De Bron streven we naar een goede berichtgeving. Maar daabij willen we zeker het warme water niet uitvinden. Daarom ook een staalkaart aan relevante reacties van anderen. Dit is geen sluitende analyse, maar wel enkele rake inzichten en bedenkingen.

Jean Verbeeren : "De Amerikanen hebben ditmaal écht voor CHANGE gestemd".

Christopher Oliha, oud-voorzitter Minderhedenforum en lokaal oud-kandidaat CD&V: "God hears prayers".

Luc Van Braekel, Vlaamse ingenieur die al jaren werkt en woont in de VS: "Wel, ik ben blij dat de Republikeinen het Presidentschap, het Huis van Afgevaardigden en de Senaat gewonnen hebben. Maar ik ben verdrietig dat de president Donald Trump zal zijn, want ik hou niet van zijn karakter, noch van veel van zijn opvattingen, in het bijzonder over vrijhandel en buitenlandse politiek. Laten we hopen dat de soep niet zo heet gegeten zal worden als ze het voorbije jaar werd opgediend." 

Mark Elchardus, socioloog, ex-VUB (hier): "Trump heeft gewonnen op de inhoud (...) 'Het centrale gegeven, los van de persoon Trump, is dat er iemand naar voren treedt die het grootste deel van de Republikeinen voor zich weet te winnen, buiten de wil van het establishment om. In Trumps spoor hebben de Republikeinen ook het Congres en de Senaat veroverd." (...) De mensen hebben gekozen voor Trump omwille van de antwoorden die hij heeft op hun vragen, niet voor de controversiële uitspraken. Hij heeft gewonnen op de inhoud."

Herman Van Goethem, rector van de Universiteit Antwerpen, in De Morgen 10/11/2016: "De overwinning van Trump is een les in bescheidenheid: onze samenleving is te elitair (...) Trump zal zich wel wat meer gematigd opstellen, maar hij wijst alvast de weg voor al wie van macht droomt: het nieuwe populisme is een ijzersterke electorale strategie." (...)  In een evenredige vertegenwoordiging ben je beter beschermd voor desperado’s van dat slag.  (...) Zelfs Hitler slaagde er niet in een reguliere absolute meerderheid te behalen. (...) Trump laat ons ten overvloede zien dat onze samenleving te weinig inzet op gewone mensen, die niet outstanding zijn maar modaal. Die uit de boot vallen omdat er steeds minder plaats is voor laaggeschoolde arbeid."

John Crombez'"Neen, dit is niet het einde van de democratie. Dit is democratie. Dit is de middenklasse die revolteert door gewoon haar stem uit te brengen. Dit is het antwoord op de bankencrisis en een instabiele wereld van mensen die elke dag hard hun best doen, maar er te weinig voor terugkrijgen. Dat is hun volste recht, hoe erg ik de uitslag ook vind."

Jan Corstens, internationaal consultant, vanuit Haiderabad, Telangana, India: "En de traditionele politici en pers reageren weer vol ongeloof en een moreel superioriteitsgevoel, net zoals na zwarte zondag. De vraag waarom kiezers zo stemmen komt weer veel te weinig aan bod!"

Karel Vervoort, oud-generaal: " De huidige en vorige generatie politici onderschatten de macht van het "kiesvee" dat ze dachten in handen te hebben. De woede onder alle mensen in alle landen is zéér groot, en leidt tot dit soort "onverwachte" resultaten zoals Brexit en Trump. en het is niet gedaan. In Duitsland mogen ze zich ook aan iets dergelijks verwachten."

Jonathan Holslag (hier): "De gematigde elite die de voorbije maanden het hardst heeft staan roepen dat Trump slecht is, draagt dus een gigantische verantwoordelijkheid voor het ontstaan van de context waarin leiders als Trump gedijen. De elite die stelt dat kiezers onwetend zijn, heeft door een falend onderwijs- en informatiebeleid die zogenoemde onwetendheid mee gevoed. (...) Maar het is exact in deze donkere uren dat nieuwe vooruitstrevende krachten kunnen ontstaan. (...) Voorwaarde is wel dat die vooruitstrevende krachten zelf de fout niet begaan om de verantwoordelijkheid voor de problemen én de wenselijke veranderingen te externaliseren."

Marc Ernst"Met haar primair anti-establishment discours spreidt 'links', of wat daarvoor moet doorgaan, in al haar varianten behalve de goede oude/gedegen sociaal democratie, het bedje van de 'rechtse' populisten. Al zijn die laatste niet onder een hoedje te vangen want, van Le Pen over Wilders tot Trump, wat hun programma en kiesbeloftes bevatten zowel linkse (vb tegen afbraak sociale zekerheid, voor behoud pensioen en pensioenleeftijd, tewerkstelling, ziekteverzekering) als rechtse elementen. Politiek 2.0, in tijden van disrupties allerhande, heeft nog weinig van doen met hoe het vroeger was. Het doet er niet toe of dat goed of slecht is : het is wat het is. En daar moeten we het mee doen." 

Michel Berger"Benieuwd hoe vaak vandaag de ondergang van de wereld gaat voorspeld worden. Ten gevolge van verkiezingen? Is de wereld al ooit gered door verkiezingen? Ik zou geen te zware conclusies trekken uit illusies, mensen."

Afshin Ellian"De overwinning van Trump: het totale faillissement van het Amerikaanse establishment en hun media. Wauw wat een aardbeving!"

 

Ides MF Debruyne, citeert Jim Rutenberg, in New York Times (hier): "That was an extraordinary admission; if the news media failed to present a reality-based political scenario, then it failed in performing its most fundamental function."

Jan Guldentops, internet-ondernemer: "(...) 2. Wees niet boos op Trump-kiezers, de wereld heeft dit enkel en alleen te danken aan de DNC die hun eigen voorverkiezingen vervalsten Hillary zelf en vooral de bende elitaire intellectuele zeikers die denken dat de nulmeridiaan door hun gat loopt. (...) 4. Alle Belgische politici zijn het al aan het recycleren voor hun eigen promotie ( things never change)... 5. Wat er nu gaat gebeuren is een onbekende, kan enorm tegenvallen maar er is ook een waterkans dat het kan meevallen..."  

"Veelzegend dat #hillary niet eens moeite doet om zelf haar kiezers en vrijwilligers te bedanken #saysitall #uselections"

Andreas Tirez "We gaan nu in ieder geval wel kunnen zien hoe sterk die checks & balances in de VS zijn... "

Rudy Berkvens"Bye bye 1968!

Er zit een enorme symboliek in de overwinning van het door links gehate archetype van de blanke, hooggeschoolde, goedverdienende man van middelbare leeftijd met rechts-conservatieve ideeën op de linkse, hippe, feministische carrièrevrouw. Links heeft verloren, ideologisch verloren, niet zomaar van een waardig geachte mededinger, maar van haar gedoodverfde vijand die springlevend blijkt te zijn.  Een erger nederlaag was onmogelijk. Mèt een landslide, om zout in de wonde te strooien. Bovendien maakt dit deel uit van een wereldwijd gebeuren, begonnen met de Brexit, en wellicht voortgezet met de Oostenrijkse, Nederlandse en Franse verkiezingen. This is the end of an era. Bye bye 1968!"

John de Wit"Antidemocraten zoals David Van Reybrouck, tegen wie nooit een cordon sanitaire werd gevestigd, grijpen het verlies van hun kandidaat in de VS-verkiezigen aan om verkiezingen en referenda as such in vraag te stellen. De wil van de bevolking mag blijkbaar alleen als het ook hun wil is. Er zijn duizenden mensen gesneuveld in de strijd voor het algemeen enkelvoudig stemrecht en momenteel worden mensen die dat stemrecht willen opdoeken voorgesteld als "links"". (hier op Knack) 

Theo Francken @FranckenTheo: "(...) Verliezers zijn wel al bekend: opiniepeilers en 'amerikakenners'."

Paul Cordy, volksvertegenwoordiger N-VA en kenenr open univ: "Heeft Trump nu eigenlijk al laten weten of hij het resultaat van de verkiezingen zal aanvaarden?"  

Jean Pierre Dewulf : "Als homo lag Hillary mij beter, maar dat was dan ook ongeveer de enige pro voor haar, samen met het feit dat ze de eerste vrouwelijke president kon worden. Hillary sleepte teveel schandalen mee en stond eigenlijk voor meer van het oude. Trump is onvoorspelbaar en blaast wat holebi's betreft warm en koud tegelijk. Voor de rest is het afwachten. Het voordeel van de twijfel hé, maar ik ben wel blij dat het establishment (zowel de politiek (ook de Republikeinen) als de media) een neus gezet is."

Lieven Van Mele : "Rouwstemming daarnet op het VRT radio nieuws omwille van de successen van Donald Trump. Men doet zelfs geen poging om de schijn te wekken van objectieve berichtgeving. Make the VRT great again ! (voor zover ze dat ooit geweest is)."

Karin Verelst : "Het systeem gaat nog eens een flinke oplawaai krijgen. Ik kan er echt niet aan doen, ik vind het geweldig."

Wordt vervolgd.

De opinies uitgedrukt in dit artikel is enkel deze van de auteurs. We waarderen alle opbouwende kritiek en suggesties. Reageer, op onze Facebook-pagina, of stuur ons een bericht met uw bemerkingen, extra feiten en uw voorstellen.

Vond u dit een goed artikel? Misschien wilt u ons dan ook steunen? Dat kan redactioneelfinancieel of organisatorisch!