Cervela fugit

Cervela fugit

In de tijd staat een artikel waarin Kris Peeters duidelijk wordt aangeduid als de hond in het kegelspel van de regering. De moeizame stappen in de hervormingen zijn daarom zo moeizaam, omdat de 'progressieve vleugel' van CD&V. zodanig conservatief is, dat hervormingen steevast worden ontkracht, tegengehouden of ontmand.

Dat heb je gezien toen de verlaging van de vennootschapsbelasting door Jambon werd opgeofferd om de meerwaardetax tegen te houden. Je zag dat ook in de taxshift waarvoor we de Kaaimantaks moesten in ruil geven. De Taaimanskak ware een betere naam, want ze kost meer dan wat ze opbrengt. Dan is er natuurlijk maar één figuur in het hele belzieke politiek bestel te vinden die dat succes (sarcasme blijft een basisingrediënt van mijn columns) wil herhalen en die eenzame heraut van de populistische kinderhand die gauw gevuld moet worden, is ons aller Kris Peeters.

Hoe je het ook draait of keert, de CD&V lijkt vooralsnog niet echt stemmen te halen uit haar "beulingkoers". Dat is logisch. Want wie op stabiliteit stemt, en dat was vroeger de typische kiezer van de CD&V, grijzende haren, grijzende jas, en grijzende auto, die kon je maar met één ding blij maken, namelijk dat morgen nog steeds alles even mooi grijs zou zijn. Alleen, is de 
rek er wat uit. Men krijgt door dat, indien morgen alles even grijs is als vandaag, er morgen nog steeds geen frisse kleuren zijn te zien. Vandaar het succes van de NVA, die met haar discours voor verandering frisse wind in het amechtige belzieke bestel wou blazen.

Dat NVA dan de meest staatsdragende partij moest worden van het moment, is mij als volksnationalist dan wel een doorn in het oog, ik begrijp het volkomen als ondernemer en als 'waarnemer' van de belzicaine doodstrijd. Immers, inderdaad, de auto is kapot, we lappen hem op tot zover we ermee tot aan het autokerkhof kunnen raken en beginnen hem dan te demonteren en 
zien of we hem met vervangstukken op betrouwbaar niveau krijgen, dan wel of we hem beter recycleren tot museumstuk of onderdelenmagazijn.

Dat uitgerekend CD&V zich als balorige puber gedraagt, die absoluut nog met de auto wil gaan racen, is opmerkelijk. Immers, die grijze tante nonnekes die vroeger op cd&v stemden, (ikzelf nooit, maar wel oprecht lieve familie van me), die zijn niet meteen opgezet met een balorige partij. Ze willen stabiliteit. Geen beulingboer.

Daardoor versterkt Groen, en verzwakt de SP niet echt, en daardoor dooft de kaars van CD&V stillekes uit. Immers, wie echt links wil zijn, vanuit ACW-overtuiging, stemt wel Groen of Spa. En wie vooruit wil als ondernemer of als burger met economische realiteitszin, heeft zijn buik vol van worstendraaier Peeters. NVA houdt vooralsnog redelijk stand (gezien de onmogelijke positie die ze heeft als staatsdrager) maar het mag duidelijk zijn dat een coalitie met Kris Peeters als centrale figuur allicht beter geen navolging krijgt, en dat het huidige gammele autowrak, ondanks 
héél goede stuurkunst van oa Jambon, te lijden heeft onder het geknoei van balorige puber Peeters op de achterbank.

Kris Peeters zou misschien in zijn nijd en afgunst omdat hij geen premier kon worden wel eens een latijnse (om BDW te kunnen koejonneren) spreuk kunnen lanceren. Ik denk dan aan 'Cervela fugit'. (Visserslatijn voor: de worst (beuling) vliegt voorbij. Hijzelf denkt dan dat hij De Wever een hak zet, door NVA geen hervormingen te laten doorvoeren, maar hij zet vooral zichzelf een hak. De beuling vliegt inderdaad voorbij.

En niemand had er wat aan. CD&V nog het minst van al. Dat zou toch stilaan, tenminste één strateeg in de CD&V mogen doorkrijgen? 

Bart De Meulenaer – zelfstandige, N-VA gemeenteraadslid Roeselare

De opinie uitgedrukt in dit artikel is enkel deze van de auteur. We waarderen alle opbouwende kritiek en suggesties. Reageer, op onze Facebook-pagina, of stuur ons een bericht met uw bemerkingen, extra feiten en uw voorstellen.

Vond u dit een goed artikel? Misschien wilt u ons dan ook steunen? Dat kan redactioneelfinancieel of organisatorisch!