Brussels burgemeester met de billen bloot

Brussels burgemeester met de billen bloot

Drie keer op enkele weken zorgden Marokkaanse jongeren voor heibel en vernielingen in Brussel. De burgemeester die het commando over ‘zijn’ politiezone voerde, bleek niet in staat om adequaat op te treden. Zelfs bij de laatste ronde, die nochtans wel voorspelde risico’s kende, slaagde hij daar niet in. Deze rellen kregen veel aandacht in de media. Eerst vierden enkele honderden jongeren, vooral van Marokkanen herkomst, de overwinning op Ivoorkust van ‘hun’ ploeg, de nationale ploeg van Marokko wel te verstaan. Dat leverde kwalificatie voor de wereldcup op. Waarna uitgelaten feestvierders de straat op trokken.

Dat draaide uit op een spoor van vernieling op de Lemonierlaan. Meerdere zaken werden gevandaliseerd net zoals verlichtings- en verkeerslichten en andere openbare infrastructuur voor 31.000 €. Marokkaanse zaken werden, voor zover geweten, gespaard.

De hoofdstedelijke politie had echter geen relletjes voorzien, reageerde traag, en bijzonder slap: niemand werd ter plekke gearresteerd. Burgemeester Close (PS) en schepen Ampe (Open Vld) deden nog stoer: ze zouden de daders wel identificeren op de beelden. Mij lijkt dat een trieste afgang van kaliber. Achteraf daders vinden is sowieso véél moeilijker dan bij arrestaties tijdens de rellen.

Daarenboven kloegen gevandaliseerde winkeluitbaters dat ze een half uur lang geen politie zagen. Erger, een paar agenten kloegen dat ze niet mochten tussenkomen. De politietop, onder direct bevel van de burgemeester, sprak daarbij van een afzijdigheid ‘om te vermijden dat de zaak nog verder zou escaleren’. Het klinkt als een mager excuus; alsof het voor de slachtoffers al niet helemaal geëscaleerd was.

Enkele dagen later bleek een individuele Franse stemmingmaker op internet in staat om zelf wat extra rellen te organiseren. Deze keer moest onder meer de Vlaamse hoofdstedelijke bibliotheek in de schade delen, maar Marokkanen bleven gespaard. En ook nu bleek noch de politie, noch de stad, noch een andere overheid op de hoogte van deze openlijk aangekondigde amokmakerij, en al evenmin in staat om de rellen te beletten.

Burgemeester Close bleek dus twee keer in één week volstrekt onbekwaam.

Wat zou daarbij nu het zwaarste wegen: patente onbekwaamheid of ideologische verblinding? Dat laatste lijkt een hardnekkig probleem bij linkse politici, en vooral Franstalige. Hard optreden tegen geweld vanwege groepen allochtonen is voor hen door de lokale politieke overheden verboden. Dat was ook de expliciete aanklacht van meerdere andere verantwoordelijken zoals Vincent Houssin, ondervoorzitter van de VSOA: “Sinds 2000 is het bijna verboden om tussenbeide te komen bij bepaalde manifestaties. Ze willen zo politiek correct zijn waardoor ze de zaken niet benoemen en de realiteit ontkennen” (in HLN).

De politievakbond Sypol reageert op Closes onbekwaamheid met de vraag dat, van zodra een manifestatie uit de hand loopt, de leiding over het politieteam onmiddellijk wordt overgedragen aan de politieleiding en niet langer in handen blijft van de burgemeester. Sypol: “Deze politieleiding is speciaal opgeleid om dergelijke acties uit te voeren”. Dan kunnen vandalen wel aangepakt worden, want met de burgemeester aan het hoofd lukt dat niet.

Ook de bevoegde nationale ministers – Koen Geens van Justitie en Jan Jambon van Binnenlandse Zaken - voelen de hete adem van die verpletterende onkunde in hun nek. Ze beloofden vrijdag ‘een actieprogramma’. Maar wat daar concreet in steekt aan duurzame maatregelen, dat mochten we nog niet weten. Voorlopig bevat het alleen wat stemmingmakerij voor de galerij. Maar nog geen enkel woord over de noodzakelijke arrestatie van alle gemaskerde betogers, iets wat onder meer Sypol, een politievakbond, expliciet vraagt. Maar alle mooie beloften ten spijt, slaagden relschoppers er enkele dagen geleden in om voor een derde keer stevige vernielingen aan te richten. Deze keer werden er wel enkele arrestaties verricht. Maar nu blijkt Justitie een wereldrecord traagheid in het snelheidsrecht te beogen: het zou maar liefst twee maanden duren voor die hooligans voor de rechter verschijnen. Kunnen we Geens niet beter direct naar Godotland sturen?

Luc Ryckaerts, Brsuselse Vlaming en adviseur in een internationale organisatie

De opinie uitgedrukt in dit artikel is enkel deze van de auteur. We waarderen alle opbouwende kritiek en suggesties. Reageer, op onze Facebook-pagina, of stuur ons een bericht met uw bemerkingen, extra feiten en uw voorstellen. Vond u dit een goed artikel? Misschien wilt u ons dan ook steunen? Dat kan redactioneel, financieel of organisatorisch!